25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Közkívánatra: a gépem bele

Sityi | 2015.08.19. 12:14 | kategória: kisszínes

Az időjárás topikban érkezett egy kérés, amit többen is támogattak, így hát más választásom nem nagyon lévén, ezt az írást gyorsan összedobtam. Ahhoz, hogy követhető legyen, mit miért csináltam, szerintem nem árt, ha tudjátok a háttértörténetét is ennek a háznak.
Amikor elkezdtem Izlandon dolgozni, az első pár hétben beesett egy házimozi PC rendelés, ezzel az EZ-Cool EZBox házzal. Miközben raktam össze a gépet, mondtam a főnökömnek, mennyire tetszik ez a kuckó - nem hétköznapi, meglepően tágas HTPC-ház mivolta ellenére, és egész jól szerelhető. Karácsonykor beálított egy nagy dobozzal hozzánk: egy ilyen ház volt benne. Azt mondta, ez ajándék, de a belevalót már nekem kell megvennem... Tudta a piszok, hogy úgyis játékra alkalmas gépet fogok akarni építeni bele... Némi tűnődés után nekifogtam a projektnek. Az eredeti konfigból mára már csak a RAM és a táp maradt meg ezen a házon kívül, a többi sorban kidöglött vagy cseréltem. Egy ASRock H55 mATX alaplap került bele egy i3-530 társaságában (amit 2,9 GHz-ről simán fel tudtam húzni 4 GHz-re), illetve egy Radeon 6870 egy Tacens 520W moduláris táppal.
A kis i3 csöndben teszi a dolgát alapfrekin, tuningolva hangosabb egy kicsit, ha terhelem, de a 3 hátsó venti épp elég huzatot csinál ahhoz, hogy ne legyen stabilitási gond és a hőmérsékleti szintek is elfogadhatóak legyenek (ha emlékezetem nem csal, 75 fok volt a maximum, amit terhelés alatt mértem akkor). Ja igen, a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a házhoz járó gagyi egypálcás ventiket kidobtam (egy 8 centis volt beszerelve hátul felül és egy 12 centis elöl alul). Hátulra a 3 db 8 cm-es helyre egy-egy alap Tacens pörgettyű került, amelyeket egy-egy ellenállásos vezetékkel leszabályoztam a szélzaj miatt, így most olyan 600 rpm körül forognak, de mivel hárman vannak, van elég huzat. Ami pedig előre került, arról mindjárt.
Első probléma: a VGA játék közben felfűti a tápot, így mindketten sztereóban üvöltenek, a VGA hőmérséklete az egekben. Nem segített a dolgon az sem, hogy az első venti egy 12 centis Tacens Spiro lett. Első körben jobb ötlet híján szellőzőlyukakat fúrtam a ház VGA felőli oldallapjába. Jobb lett, a VGA aláment a 95 foknak, de még mindig forró volt, és ezzel nagyon fűtötte a tápot még mindig - de már a táp hővédelme nem kapcsolt le. Ekkor jött az ötlet: egy kartonlap a ventillátor széle és a VGA kártya oldala közé (illetve rácsos PCI kártyahely-takaró lap (vagy mi a manó a neve)). Így a mellső venti a csak a VGA-t (és valamennyire a tápot) hűti, egy kvázi szélcsatornában. Az ötlet bevált, 75 fok fölé nem ment a VGA hőmérséklete terhelés alatt, és a táp is relatíve csendben volt. A ház elejére ekkor került a ventiszabályozó, amit játéknál tekertem fel, egyéb esetben meg le, leginkább a szélzaj miatt.
Persze az egészet a főnököm figyelemmel kísérte, és bár eleinte jókat mosolygott rajtam, ahogy küzdök, később egyre kívéncsibban figyelte, ahogy haladok. Aztán amikor végeztem, nem akart hinni a szemének: sikerült alámennem egy standard ATX ház hőmérsékletének kb. 5 fokkal, procituninggal - igaz, az a ház, amivel összehasonlítottuk, csak egy 12 centis ventije volt elöl és egy 9 centis hátul, valamint a kábelek se voltak túl jól elrendezve (a melósgépem volt, és sokszor kellett benne VGA-t cserélni, merevlemezeket ráaggatni, így kellettek a szabadon lógó kábelek).
Aztán amikor Londonba költöztem, előbb az alaplap, majd a VGA adta meg magát. Az alaplappal még nem volt gond, az új Asus P8Z77-M is mATX szabványú, de az Asus GeForce 760 GTX OC-vel meggyűlt a bajom: a tápcsatija felül van, és sehogy nem tudtam megoldani, hogy le tudjam zárni a házat. Mit volt mit tenni, vettem egy Zalman ZM-T4-et, és átpakoltam oda a gépezetet. Az EZ-Cool ház pedig pihenni ment... (Azon a házon annyit alakítottam, hogy a HDD keretre raktam egy 9 centis ventit, mert nem tetszett, hogy a merevlemez és az SSD 45 fok fölé melegszik terhelésnél. Tudom, SSD-nél nem számít annyira, de HDD-nél igen, és mivel amúgy is közel voltak egymáshoz, így sikerült megoldanom mindkettő hűtését.)
Idén hazaköltöztünk Budapestre, és egyik alkalommal, amikor édesanyámat látogattam meg, hoztam magammal a házat. Az volt a terv, hogy egy flex-szel vágok belőle annyit és úgy, hogy beférjen a VGA, és több levegőt kapjon a táp, mert úgy gondoltam, nem eléggé lyukacsos az elválasztó lemez, és leginkább a légszomj az, ami miatt felmelegszik. Apám régi szerszámai közt megtaláltam a mintegy 30 éves Black & Deckert, és nekiestem vágni. Sajna a flex a kezeim között lehelte ki a lelkét, így nem tudtam szépen befejezni - de úgy voltam vele, úgyse fogja senki sem látni. Hah... Soha ne mondd, hogy soha... :D
A lényeg: a nyiszálás megtette a hatását, a kártya szépen befér. Újabb gond: a HDD keret már nem (a sínje a táp mellett látható). Némi gondolkodás után a keretet bemókoltam a felső egy szem 8 centis venti elé, legalább lett igazi dolga neki is. A szélcsatorna újra ki lett építve, és mivel a kábeleket most másképp is el tudtam vezetni, ezért amit tudtam, előrepakoltam egy csomóba, hogy minél kevesebb lógó vezeték okozzon turbulenciát. Biztos meg lehetne csinálni szebben is és egyszer talán meg is fogom, na de úgyse látja soha senki... Gondoltam én naivan. :D Hőmérsékleti tesztet azóta nem végeztem, de azt kell mondjam, nagyon csendes gép lett így. Játék közben is csöndben van a táp - úgy néz ki, igazam volt a rácsozattal kapcsolatban. Vagy csak a DirectCU-II hűtés a VGA-n ennyire jól teszi a dolgát, és nem fűti úgy fel a környezetét. Az Intel procihűtő pedig szépen teríti a meleget a ház többi táján, amit aztán a két alsó 8 centis pörgettyű szív ki - itt se nagyon hallom még játék közben sem azt, hogy nagyon felpörögne. Hazudnék persze, ha azt mondanám, ugyanolyan csöndes netezés-filezés közben, mint játékok alatt, de az igazság az, hogy nekem csöndesebbnek tűnik ilyenkor, mint a Zalmanban volt. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem tuningolok most már - a hardverek fejlődése mára lelassult, procinál a 3-4 GHz-es tartomány elég, 4 mag szintén, és én valahogy nem látom sok értelmét annak, hogy küzdjek a stabilitással és a hőmérséklettel pár plusz fps-ért (főleg annak tükrében, hogy a jelenlegi gép simán viszi a legtöbb játékot 60 fps-sel, de a maradék is simán 30 fölött fut).
Ahogy látható, nincs ebben semmi különös. Tulajdonképpen ha az ember tisztába jön pár alapdologgal, akkor onnantól relatíve egyszerű. Az első ilyen alapigazság: a cél az, hogy a házban elöl hideg levegőt szívjuk be, hátul pedig fújjuk ki a meleget. Ezt egyszerű megcsinálni, de a második alapigazság hozza bele a csavart: a turbulens levegő nem áramlik, hanem helyben örvénylik. Ennek folyamodványa, hogy akkor a meleg is egy helyben örvénylik, ami nem jó. Itt jön képbe az, hogy a kábeleket bizony muszáj kötegelni, elvezetni a levegő útjából. A kartonlapos trükk is működhet, mondjuk alá be lehet gyömöszölni a problémás kábeleket, így a levegőnek sima útja van a hűtendő alkatrészig. Szóval a lényeg: spórolj a ventikkel, rendezd el a kábeleidet, és tervezz huzatot - így csendesebb, hűvösebb géped lehet.

Ma reggeli fotók a gépről, hogy lássátok, miről is beszéltem.

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.