25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

DVD

Eragon DVD

Kétlemezes kiadásban jelent meg a sárkányos fantasy.

Írta: InterCom

Kezdjük ott, hogy egy maradt meg közülük. Félreértés ne essék, az elkövetkezőkben nem a Hegylakó soron következő részét taglaljuk. Csupán a legújabb slágerkönyvből született szuperprodukciót, az Eragont vesszük górcső alá, amelynek fontos tézise az előbbi, némileg homályos, kibontásra váró kijelentés. A film idehaza április 18-án jelent meg kétlemezes DVD-n.

A cselekmény nyitányakor kiderül a szomorú igazság. Bár a büszke sárkánylovasok nem voltak a halhatatlanok nemzetségének tagjai - azaz nem szorongatott túlélési vágytól vezérelve kaszabolták egymást - mégis a sors és a gonosz keze betett nekik annyira, hogy legendás rendjüket már csak a szórványos szájhagyomány emlegeti Alagaësia földjén. Egykoron boldogan éltek ott az emberek. A Sárkánylovasok békét hoztak a birodalomba és vigyáztak a rendre. Varázserőt és halhatatlanságot kaptak sárkányaiktól, így nem volt senki, aki legyőzhette volna őket. Egészen addig, míg egyikük, Galbatorix szembe nem szállt társaival, elpusztította őket és sötétségbe taszította a virágzó vidéket. Egy valakivel azonban nem számolt. Az ifjú Eragon egy vadászat során zafírkék kőre bukkan. Megpróbálja eladni, ám mielőtt megtehetné, kikel belőle egy sárkány, Saphira. A fiú élete egy csapásra megváltozik. Kiderül, hogy ő az egyetlen Sárkánylovas. Sorsa, küldetése adott. Segítőtársaival kalandos útra indul, hogy leszámoljon a zsarnok királlyal és fölszabadítsa országát.

A film létrejötte - a történetéhez illően - maga is mesébe illő. Az alapjául szolgáló regényt egy a hősével egyidős fiú írta és adta ki magánúton. Az Eragon azonnal világsiker lett. 87 egymást követő héten szerepelt a The New York Times sikerlistáján. Csak Észak-Amerikában 2,5 millió példányt adtak el belőle, összesen 38 országban jelent meg. A Gyűrűk ura világához hasonló fantasztikus kalandtörténet nagy költségvetéssel - 100 millió dollárból - világsztárok közreműködésével született meg magyarországi helyszíneken.

A címszerepet a 18 éves Ed Speleers kapta, miután a filmkészítők több száz meghallgatást tartottak világszerte. További szereplők: az Oscar-díjas Jeremy Irons alakítja Bromot, a volt Sárkánylovast, aki Eragon mentora lesz; az Oscar-jelölt John Malkovich látható a gonosz Galbatorix király szerepében; Robert Carlyle játssza Durzát, a varázslót, az Oscar-jelölt Djimon Hounsou pedig Adzsihádot, a lázadok vezetőjét. Az Eragont Stefen Fangmeier rendezte, Hollywood híres vizuális effekt-mestere. George Lucas cégénél, az Industrial Light & Magicnél olyan filmekért felelt, mint a Twister vagy a Viharzóna. Háromszoros BAFTA-díjas, négyszeres Oscar-jelölt.

A most megjelent Eragon DVD-n a filmet 5.1-es magyar hanggal, az extrákat pedig magyar felirattal lehet megnézni. Már az első korongon helyet kapott a kínálatban egy audiokommentár a rendező tolmácsolásában és 7 kimaradt/bővített jelenet. Ez utóbbiak közt láthatjuk például azt, amelyikben Eragon csodatévő erejével megáld meg vard csecsemőt. Sőt tanúi lehetünk Saphira egyik lenyűgöző landolásának is.

A második korongon egy 40 perces werkfilmmel kezdhetjük a bónuszok sorát. „Az örökség trilógia” névre keresztelt összeállítás a kezdetektől göngyölíti fel az Eragon legendáriumot. Megismerkedhetünk a könyv szerzőjével, Christopher Paolinivel, megtekinthetjük az első vázlatokat a szereplőkről illetve díszletekről. Emellett bemutatkoznak a színészek és azt is megtudhatjuk, hogyan nyerte el Saphira a végső formáját. Figurája sok állomáson keresztül alakult ki. A kiindulási pont a könyvborító rajza volt, majd hosszú folyamat végén született meg a végleges kinézete. Ráadásul nem is csak egy felnőtt sárkányt kellett tervezni. Amikor először meglátjuk Saphirát, mindössze 25 centis, éppen csak kikelt a tojásból. A film végére viszont állva 4,5 méter magas, a szárnyai fesztávolsága körülbelül 7, a hossza majd 10 méter. Fejlődésének minden szakaszát kivitelezni kellett. Több variáció kipróbálása után az alkotók egy nőies, kecses megjelenésű karakter mellett döntöttek. A mozgásához az oroszlánok járását és a sasok röptét tanulmányozták.

Az „Alagaësia lakói” extrában a főszereplőket ismerhetjük meg a rendező útmutatásai alapján. „A vázlatrajz galéria”bónuszban végigkövethetjük a rajzolók által papírra vetett sárkány figura terveket és közben szakértő tolmácsolást hallhatunk a látottakról.

Külön összeállításban lapozhatjuk át a megvalósult és a le nem forgatott jelenetetek storyboardjait. Az alkotók egy, a szerzővel készített interjúval is kedveskednek a rajongóknak. Paolini a trilógiának tervezett sorozat második kötetéről mesél el pár hasznos tudnivalót. Végül az „Alagaësia titkaiban” a specális effekteket előállító szakemberek mutatják be, hogyan készítették el a látványos jeleneteket. Durza varázslatos eltűnéseitől kezdve, Saphira szemkáprásztató repülési technikáin keresztül a bombasztikus csatákig minden (kulissza)titokról lehull a lepel.

Eragon, nem Aragorn, ám a film maga öles léptekkel halad a Gyűrűk ura mellett, a nagyszabású fantasyknak kijelölt ösvényen. Mindenképp érdemes megismerni.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Eragon DVD
  • Eragon DVD
  • Eragon DVD
  • Eragon DVD
  • Eragon DVD

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!