25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Sword of the Stars II: Lords of Winter

A javítgatások után bár játszható, de még mindig nem az igazi az új űrstratégia.

Írta: Blade Runner 5 hozzászólás

Még 2011 októberében jelent meg a Sword of the Stars folytatása, azonban sajnálatos módon gyakorlatilag játszhatatlan formában. A fejlesztők saját bevallása szerint "elveszítették" a játék végső változatát, és így kénytelenek voltak egy jóval korábbi, korántsem teljes változatot kiadni. Szerencsére a vásárlókat nem hagyták cserben, folyamatos frissítések érkeztek a programhoz, amely mostanra már többé-kevésbé használható állapotú lett, bár még így is akadnak benne hiányosságok.

Sword of the Stars II: Lords of Winter

Először kezdjük talán a pozitívumokkal. A játék elég szép grafikával rendelkezik, persze itt ne gondoljunk a mai akciójátékok grafikai minőségre, de még a Civilization legújabb része is messze előbbre jár. A jóval korábban megjelent űrstratégiai játékokhoz képest azonban valóban ég és föld a különbség a Sword of the Stars II javára. Az is a játék előnyei közé sorolható, hogy a különböző oldalak valóban eltérő stratégiát tesznek lehetővé a játékosoknak, bár aki játszott már az első résszel, annak ismerősek lesznek már ezek a lehetőségek. A játék stabilitása is sokat javult (volt honnan :-) ), egy-két lefagyás és kiakadás még előfordul, de már nem játszhatatlan ebből a szempontból. Kellemes űrzene festi alá a játékot, és a lövöldözések, robbanások is kellemesen, olyan Star Warsosan hangzanak. A játék nagyon komplex, sokat törheti az ember a fejét azon, hogy hol és mit gyártson, mit fejlesszen, különösen, hogy a kutatások véletlenszerűek, így egyszer kutatható a technológiák között mondjuk az X lézer, máskor viszont anélkül kell meghódítanom a galaxist. Sajnos a pozitívumok rövid sora nagyjából itt véget is ér.

A játékból nagyon hiányzik a betanító rész. Lelkes játékosok és a fejlesztő ugyan összeállítottak különböző online leírásokat, de a játékban egy fia segítséget sem adnak, hogy az egyébként komplex és sokszor a bevált felhasználói interfész-megoldásokkal szöges ellentétben álló kezelőfelület megismerését megkönnyítsék. Vegyük például azt, hogy szeretnék egy világot benépesíteni. Ehhez először készítenem kell egy flottát, amelyben van kolonizáló hajó is. Először is nem adhatok parancsot a flottának, hogy bármilyen manővert csináljon, hanem az adott felderítendő vagy benépesítendő rendszerre kell kattintanom, és ott kell kijelölnöm, mit szeretnék csinálni – ebben az esetben kolonizálni. Ezután feljön egy lista, hogy mely flották vannak elég közel, hogy ezt megtegyék. Hogy a dolog ne legyen egyszerű, "természetesen" csak akkor kolonizálhatok, ha már korában felderítettem a csillagrendszert. Egy flotta oda-vissza útjával nem lehet felderíteni és kolonizálni is, a kolonizáláshoz egy újabb, kolonizáló hajóval rendelkező flottát kell indítanom az adott rendszerhez, még akkor is, ha egyébként a felderítő flottában akadt volna ilyen. És ez sajnos csak egy a sok logikátlan vagy kitekert logikájú játékmenet és felhasználói interfész megoldások közül. Leírás nélkül elég sokáig eltart, mire a játékos kisüti, mikor melyik egérbillentyűvel hova kattintson, és milyen parancsot adjon ki.

Sword of the Stars II: Lords of Winter

A játék többi része is hasonlóan túlbonyolított, ebben még az eddigi legkomplexebb űrstratégiai játékot, a Master of Orion 3-at is sikerült felülmúlniuk, ami nem kis teljesítmény. Valahogy olyan érzés alakul ki a játékosban, hogy a fejlesztők "mindent bele!" alapon teletömték a játékot minden, számukra elképzelhető űrstratégiai megoldással. Csak felsorolásszerűen néhány: admirális a flották élén, bonyolult kereskedelmi rendszer, kutatási cél kiértékelése (azaz kutatható-e és milyen százalékban lehet sikeres egy új kutatás elindítása), űrállomás fejlesztés vagy hajóépítés komplex építési sorok kialakításával. Sajnos ezek a részek annyira a játék alapját képezik, hogy esélytelennek tartom, hogy ezen túllépve sikerülne legalább a felhasználói felületet sokkal egyszerűbbé, logikusabbá és felhasználóbaráttá varázsolniuk. A játék többi problémája már ehhez képest sokkal kisebb nagyságrendű és elvileg lépésről lépésre orvosolható lehet. Például, ha azt állítom be a játékindító menüben, hogy mondjuk 8 vagy 10 percig tartson egy űrcsata, és azt sikerül egyszer kétszer 2-3 perc alatt megnyernem egy gyenge ellenfél ellen, akkor a maradék időben nézegethetem a képernyőn a flottámat meg a hátérben az adott csillagrendszert (ami egy-két alkalommal még érdekes is), mert kilépni, felgyorsítani az eseményeket nem lehet. A játékban még most is vannak hiányzó elemek, például több kutatási cél leírása kimaradt, a játék enciklopédiai része is sokkal bővebb lehetne, főleg a felhasználói interfészt leíró fejezet lehetne sokkal részletesebb.

Volt már hasonlóan összetett űrstratégiai játék a kezemben, kilenc éve a már említett Master of Orion 3, amelyiknek azért sikerült elkerülni azt a csapdát, hogy a felhasználói interfésszel birkózás töltse ki a kezdő játékosok első pár napját, bár a betanító rész teljes kihagyásának bűnében osztozik a két fejlesztőcsapat. Aki szeretne élvezetesebb, egyszerűbb, mégis mély űrstratégiai játékot játszani, annak továbbra is a Sword of the Stars első részét ajánlanám inkább, amely elég jól megtalálta az egyensúlyt az egyszerűbb játékelemek és az összetettebb stratégiai megoldások szűk mezsgyéjén.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

40%
grafika
6
hangok
7
játszhatóság
2
hangulat
5
Pozitívumok
  • A játéktípusnak megfelelő grafika
  • Hangulatos zene és zörejek
  • Változatos stratégia az oldalak függvényében
Negatívumok
  • Agyonkomplikált, áttekinthetetlen felhasználói interfész
  • Túl sok részlet "mindent bele" alapon, ami nem ad elég többletet a stratégiához
  • Betanító programrész hiánya

További képek

  • Sword of the Stars II: Lords of Winter
  • Sword of the Stars II: Lords of Winter
  • Sword of the Stars II: Lords of Winter
  • Sword of the Stars II: Lords of Winter
  • Sword of the Stars II: Lords of Winter
  • Sword of the Stars II: Lords of Winter
  • Sword of the Stars II: Lords of Winter

HOZZÁSZÓLÁSOK

Blade Runner
Blade Runner [3128]
Én is nézegetem az Endless Space játékot már pár hete, amióta rábukkantam. Kicsit kivárok, megnézem a reakciókat és ha túlnyomóan pozitív, akkor valszeg én is megveszem. A Legends of Pegasus-ról még nem hallottam, utána nézek! :D
warcat
warcat [2039]
2 nap múlva jelenik meg az Endless Space ami igen jóra sikeredett,be is szereztem elővételben.
Hó végén meg a Legends of Pegasus,ez ígéretes ugyan de még nem tudni mit hoztak ki belőle.
Swords of the Stars 2-re csak egy kiegészítőlemeznél (ha lesz) fogok ránézni,legalább ekkora volumenű hozzányúlás kell szerintem.
Blade Runner
Blade Runner [3128]
Néhány dologban valóban fejlődött a játék azóta, hogy a cikket megírtam (kértem a főszerkesztőt, hogy várjunk kicsit, hátha lesz valamilyen komolyabb átdolgozás/javítás és akkor újra írom cikket).
Sajnos azok az alapvető hibák az interfészben és a játékmenet filozófiában, amit megemlítettem a cikkben is ott csücsülnek a játékban, és azt hiszem, hogy nem is kerülhetnek javításra/módosításra, mert a játék komplett újraírására és értelmezésére lenne szükség ehhez, ami lássuk be még hosszabb távon sem várható. Abban azért reménykedek, hátha a Steam kiadás lehetősége vagy a iPad/Android forradalom arra csábít valamilyen kisebb csapatot, hogy a nagy öregek (MOOI és MOOII, Ascendancy, Alpha Centauri, stb.) nyomdokait követve kiadjon egy új űrstratégiát, ami legalább olyan jó, mint a fentebb felsoroltak bármelyike.:-)
szaki26a
szaki26a [2]
Azert nem ilyen veszes a helyzet. A harc veget er magatol ha nincs ellenseg. Idogyorsitas ctrl+pgup. Ha nincs is tutorial az uj kezikonyv eleg jo. Csutortoki patchben valtoztatnak vmit a tul sok mikromanagementet igenylo urallomasokon es szepen lassan fejlodunk. :)
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (5 db)