25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

Ezek voltak a mi kedvenc játékaink 2020-ban

Mivel játszottak legszívesebben cikkíróink az előző évben? Összefoglalónkból kiderül.

Írta: PlayDome

Ezek voltak a mi kedvenc játékaink 2020-ban

Az idei évben a hagyományos Év játéka olvasói szavazásunk mellé egy újdonsággal is jelentkezünk: szerkesztőségünk tagjait kértük meg, hogy mindenki írja meg rövid indoklással, hogy mi volt a három kedvenc játéka az előző esztendőből (bár voltak, akiknek ez a mennyiség kevésnek bizonyult, és kicsit csaltak a listával ;-) ). Most az ezekből készült összefoglalót olvashatjátok, a szavazáshoz pedig kattints ide!

B_Renato97

  • Marvel's Spider-Man: Miles Morales
    Az előző Pókember játék tökéletesített változata. A havas New York és a stabil 4K 60 fps teljesen elvarázsolt. Rövidsége ellenére pedig egy remek sztori keretén belül ismerhettünk meg Miles karakterét. Minőségi szuperhősös játék, kívánni sem lehetne jobbat.
  • F1 2020
    A vírushelyzet okozta nehézségek miatt a valóságban egy csonka szezont futott az F1 mezőnye. A gyógyír a hivatalos Formula 1 játék 2020-as kiadása volt. Felfrissített karrier, rengeteg apró fejlesztés és igazi száguldó cirkusz hangulat várja a rajongókat. Minőségi munka a Codemasters csapatától.
  • The Last of Us Part II
    A Naughty Dog megint megcsinálta, amit anno a PS3 korszakban az első résszel is sikerült. Mesteri munka, kihasználva a gép összes erejét, egy olyan történettel megspékelve, ami nem tetszhetett mindenkinek. Grandiózus játék, amely pontot tett a PlayStation 4-es korszak végére.

Cikkajánló
The Last of Us: Part II teszt – Mindnek vesznie kell!

The Last of Us: Part II teszt – Mindnek vesznie kell!

Sarah Connor? Ellen Ripley? Lara Croft? Katniss Everdeen? Frászt! Ellie a legkeményebb nő a világon!

Barnabás

  • The Last of Us Part II
    A Naughty Dog nem tud hibázni, a The Last of Us második felvonása is abszolút magával ragadó történetet mesél el, kellően hosszú játékidővel és több meglepő fordulattal, csavarral.
  • Ghost of Tsushima
    A középkori Japán egy hihetetlenül megkapó, élvezetes és változatos világban kelt életre a Sucker Punch fejlesztőinek kezei alatt. Jin Sakai története izgalmas, a játékmenet változatos, a grafikai megvalósítás pedig gyönyörű.
  • Ori and the Will of the Wisps
    Az Ori első felvonása nagy elvárásokat támasztott a folytatás elé, de a Will of the Wisps megugrotta a magas lécet. A varázslatos világ, a pompás grafikai megvalósítás és a remekül kidolgozott platform játékos elemek nem engedik, hogy a figyelem és az immerzió akár egy pillanatra is lankadjon.

Cikkajánló
Ghost of Tsushima teszt – Szamuráj vagy szellem?

Ghost of Tsushima teszt – Szamuráj vagy szellem?

Jin Sakai egymaga száll szembe az otthonát leigázó mongolokkal, avagy egy szamuráj csinál-e nyarat?

GeryG

  • Ghostrunner
    Amíg mindenki a Cyberpunk 2077-et várta tűkön ülve, szép csendben befutott egy olyan cyberpunk akciójáték, amely nehézségével és egyedi játékmechanikájával hosszú órákra a monitor elé volt képes szögezni a játékosokat. A Ghostrunner tipikus példája annak, amikor a fejlesztők nem vállalják túl magukat, cserébe az ötletüket a végletekig csiszolgatják. A végeredmény pedig egy első percétől az utolsóig izgalmas és kihívásokkal teli játék.
  • The Last of Us: Part II
    A Naughty Dog sokadik alkalommal bizonyította, hogy az akció-kalandjátékok terén nincs párjuk. A játék nemcsak technikai megoldásaival és grafikájával magaslik a mezőny fölé (nem csak idén, de több évre visszamenőleg), hanem történetével is. Ami csak egy egyszerű bosszúhadjáratnak indul, az igazi emocionális hullámvasúttá válik. A játék egyetlen hibájának azt lehet talán felróni, hogy továbbra is csak a PlayStationnel rendelkező játékosok élvezhetik – bár ez nem feltétlenül baj. És vajon mit hoz majd ki a PS5-ből a stúdió?
  • Desperados III
    Néhány éve már a Shadow Tactics - Blades of the Shogun is nagy kedvencem volt, pont azért, mert egy rég elfeledett, de cserébe zseniális műfajt támasztott fel. A készítők ezt követően a Desperados III-mal még tovább emelték a szintet. Bár a játékmenet és a grafika sem változott szinte semmit az előző játékukhoz képest, mégis az élmény a hozzá csapódott nosztalgiafaktor miatt még erősebb lett. Most már mindenki arra vár, hogy a fejlesztők a másik nagy klasszikust, a Commandost is feltámasszák. Ha máshogy nem, hát egy új cím alatt.

Cikkajánló
Desperados III teszt – Egy klasszikus méltó folytatása

Desperados III teszt – Egy klasszikus méltó folytatása

A jón ne változtass tipikus esete, avagy amikor egy újraskinezés is elég a sikerhez.

gregmerch

  • Immortals Fenyx Rising
    Ez számomra egyszersmind az év (pozitív) meglepetésjátéka is volt. Két nagy kedvenc szériámat, az Assassin’s Creedet és a The Legend of Zeldát vegyíti össze, némi (nem is titkolt, eredeti, görög mitológiai témájú) God of War-os beütéssel, ami ugyancsak közel áll a szívemhez. Nagyon kellemes elegyét adja az említett sorozatoknak, és ordít róla, hogy igencsak alapos kutató- és fejlesztőmunka előzte meg a kiadását. A megvalósítás rajzfilmeket idéző képi világa a sokszor sziporkázó dialógusokkal mind remekül passzolnak hozzá. A harci, ügyességi és puzzle elemek pont a megfelelő arányban vannak jelen, és akkor is nagyon jó ez a keverék, ha gyakorlatilag szemernyi önálló mozzanat sincs benne. Hatalmas kedvenc, már csak azért is, mert ez az első játék, amit négyen, a teljes családdal együtt játszunk.
  • Assassin’s Creed Valhalla
    Ezt, azt hiszem, nem nagyon kell megmagyaráznom. A legelső rész óta követem a szériát, belevéve a mobilkonzolos epizódokat is. Ez a rész talán nem ütött akkorát, mint anno az Origins, de azután már (számomra) az Odyssey is kevésbé volt nagy durranás a hasonló játékmenete miatt. Itt ez szintén nagyrészt megmaradt, de most megspékelték jó adag taktikázással és település-menedzsmenttel. Sokban hasonlított az előző két részre, de hozott annyi újat, amivel túl tudott mutatni azokon bizonyos téren (habár az ikonikus sas hiányzott mindvégig). A remekül kidolgozott viking körítés és a valós történelmi háttér pedig megint csak hamar magával tudott ragadni, ami az egyik oka annak, hogy miért is szeretem annyira ezt a sorozatot.
  • Star Wars Squadrons
    Ezt sem gondolom, hogy túl kellene magyaráznom. A LucasArts játékain felnőve lettem olyan gamer, amilyen vagyok, és (lélekben) a Star Wars univerzumában álmodozva-kalandozva éltem le az egész életemet. Ez az alkotás, valljuk be, minden egyebet félretéve, játékként meglehetősen feledhető, de hozzátéve azt is, hogy STAR WARS, no meg azt is, hogy a VR technológia segítségével beülhetünk egy x-wingbe vagy egy tie fighterbe, nem maradnak ellene érvek. Ritka, hogy egy magamfajta, sokat látott öreg játékos az állát keresgéli a padlón, de ez egy ilyen játék volt a számomra.

Végül felsorolnék még néhány „honorable mention” címet is, mindennemű magyarázat nélkül:

  • Ghost of Tsushima
  • Spider-Man Remastered és Miles Morales
  • NBA 2K21 Mamba Forever Edition (next-gen változat)
  • Cyberpunk 2077
  • Resident Evil 3 Remake

Cikkajánló
Assassin’s Creed Valhalla teszt – Vikingek közé vitt utunk

Assassin’s Creed Valhalla teszt – Vikingek közé vitt utunk

A Ubisoft kultikus akciójáték-sorozata új epizóddal bővül.

m_anger

  • Creaks
    Az Amanita Studios már többször bizonyított, de idén szép csendben egy olyan remekművet hoztak létre, ami mellett nem érdemes szó nélkül elmenni, pláne ha valaki szereti használni az agytekervényeit.
  • The Last of Us Part II
    Azt hiszem, különösebb indoklást nem igényel. Igazából maximum a szereplőkkel való azonosulás és a sztori frontján köthet bele bárki egyéni ízlés alapon, de nálam vitte a prímet ezekben is. Modern klasszikus.
  • The Pathless
    A harmadik játékot volt a legnehezebb kiválasztani, mert volt rá jelentkező bőven. Végül azért erre esett a választás, mert a Giant Squid olyan élménnyel ajándékozott meg minket év végén, ami egyáltalán nem hétköznapi. Ráadásul mindezt a nextgen konzolok harcának árnyékában.

Szoros versenyben lemaradtak: Sackboy: A Big Adventure, Desperados III., Crash Bandicoot 4: It's About Time.

Cikkajánló
The Pathless teszt – Az Abzû fejlesztőinek újabb alkotása

The Pathless teszt – Az Abzû fejlesztőinek újabb alkotása

A Giant Squid új munkája jóval tartalmasabb, és sokkal inkább játék.

Onimushaman

  • The Last of Us Part II
    Pszichologiai hullámvasút, teljesen lehozhat a végére az életről, elgondolkodtató és brutális alkotás. Maga a felnőtt videojátékélmény, eszköztárához bátran nyúl, zsigeri alkotás. Ez a klasszikus, „mindenkinek át kéne élnie” iskolapéldája, ami minden elemében kimagasló.
  • Ghost of Tsushima
    Az egyik legnagyobb meglepetés volt számomra a Cusima. Ismét bebizonyosodott, hogy a singleplayer játékok ideje nem áldozott még korántsem le. Az ingyenes többjátékos kiegészítők is hosszú időre lekötöttek, remek hattyúdala volt ez egy generáció végének. A programnak hála forradalmian kevés töltési időt nyertünk, amit később több másik játékban is kamatozni látszik.
  • Fall Guys: Ultimate Knockout
    A harmadik helyre sokáig gondolkodtam, hogy egy újrázást vagy folytatást tegyek, de az újdonság varázsa végett elhessegettem eme gondolatokat. Sosem gondoltam volna, hogy ennyire be tud majd húzni egy battle royale sémára épülő egyszerű program. A Fall Guys első szezonjába brutálisan beszippantódtam, és elég jó eredményeket értem el benne.

Cikkajánló
Fall Guys: Ultimate Knockout teszt – Keménykalap és krumplimanó

Fall Guys: Ultimate Knockout teszt – Keménykalap és krumplimanó

Lehet a battle royale műfajt erőszakmentesen is csinálni!

Sityi

  • Star Wars Squadrons
    Személy szerint ki voltam már nagyon éhezve egy igazi Csillagok háborúja űrlövöldére, ahol a klasszikus Star Wars űrszimulátorokhoz hasonlóan kellett a hajóinkat menedzselni. Ezt maximálisan megkaptam itt, az év egyik legkellemesebb meglepetése volt számomra, a kicsit rövid egyjátékos és a kicsit talán suta többjátékos mód ellenére is.
  • Fuser
    Két ok miatt lett ez az év másik legkellemesebb meglepetése a számomra. Az egyik: a Harmonix ügyesen újította meg a ritmusjáték fogalmát a kreativitás bevitelével. Erre tuti rátett a világjárvány miatti bulitilalom is, mert így ha csak virtuálisan is, de fesztiválozhatunk egyet. A másik, személyes ok: tavaly január elején belevágtam kitanulni a lemezlovasság csínját-bínját – ez a játék pedig remekül ötvözi a DJ és a gaming elemeket, épp ezért a szívem csücske lett.
  • Cyberpunk 2077
    A cikkemben már leírtam az objektív(nek gondolt) véleményem, ide már csak a szubjkektívet írom: bő 20 éve vártam egy Cyberpunk játékra, ami végre meglett. És a CP2077 belül remek játék – csak épp a kivitelezés nem sikerült a megjelenésre. A CD Projekt RED nem az a csapat, amelyik magára hagyja az alkotását megjelenés után, így megalapozottan bízom abban, hogy ki lesz ez kalapálva rendesen legkésőbb nyárig. Ami pedig a PS4/X1 verziókat illeti: sajnos ez a játék lett a sírkövük – túlhaladt a technika rajtuk, szűkek lettek a korlátaik. Remélem, ezen platformokon is sikerül játszhatóvá tenni ezt a csiszolatlan gyémántot.
  • Tony Hawk’s Pro Skater 1+2
    Ahogy már írtam cikkemben: a klasszikus THPS modernizálva. Nem tudom, hány új játékost sikerült bevonzani a sorozatba ezzel a résszel, de a magamfajta régi motorosok bizony nagyon, de nagyon elégedettek lehetnek ezzel az epizóddal.

Cikkajánló
Star Wars: Squadrons teszt – Hajt minket a tolóErő!

Star Wars: Squadrons teszt – Hajt minket a tolóErő!

Annyi év után újra rendes űrcsatákat vívhatunk a Csillagok háborúja univerzumában!

TheHolyOne

  • Crusader Kings III
    Egyik örök kedvencem folytatása olyan lett, amilyennek egy folytatásnak lennie kell: megtartja az elődöt naggyá tevő elemeket, és fejleszti az arra rászorulókat.
  • Nioh 2
    A „szamuráj Dark Souls” létjogosultsága a Sekiro után igencsak megkérdőjeleződött, azonban a Nioh 2 sokkal több, mint egy klón. Ötvözi a Dark Souls staminamenedzselős és a Dragon’s Dogma skilles, kombózós harcrendszerét, míg a fő játékmenet a diabloszerű looterekre hajaz.
  • Cyberpunk 2077
    Nem akarom védeni a bugokat (bár személyesen nem sokkal találkoztam) és főleg nem a CDPR vezetőségét, akik a botrányos állapotokért felelnek. Hanem méltatni szeretném a fejlesztőket és írókat, akik még ilyen körülmények között is olyan játékot alkottak, ami teljesen magába tudott szippantani 2020 utolsó hetében.

Cikkajánló
Cyberpunk 2077 teszt – Az év játéka/bukása?/!

Cyberpunk 2077 teszt – Az év játéka/bukása?/!

Emeljük piedesztálra vagy küldjük a pokolba a CD Projekt RED-et?

Zoo_Lee

  • Paradise Killer
    A vaporware esztétika eleve hatalmas kedvencem, de ennyire egyedi, hangulatos, érdekes játékkal nem sűrűn találkozhattam az utóbbi évek során. Paradise rejtélyének felderítése túlzások nélkül az évem egyik legizgalmasabb és egyben legmegnyugtatóbb játéka volt.
  • Nioh 2
    A veterán Team Ninja tökéletesen bizonyította, hogy az első Nioh nem csak egyszeri siker volt, hanem a FromSoftware mellett talán a legkiválóbban művelik az ultranehéz, RPG-elemekkel megtűzdelt soulslike játékok műfaját. Az alternatív, démonokkal és mágiával átszőtt japán történelem bekalandozása talán még nagyobb élmény volt, mint az első rész esetén, és ajánlom, hogy kövessétek figyelemmel a hamarosan várható PC-portot is.
  • Final Fantasy VII Remake
    Az FFVII remake ígérete volt az egyik legfőbb oka annak, hogy anno eleve konzolos lettem, és bár már majdnem lemondtam róla, sokkal többet kellett várnom rá, mint hittem, a végeredmény toronymagasan teljesítette minden elvárásomat. Régi rajongóként olyan hatással volt rám, ami nem sok játéknak sikerült az utóbbi évek során, és tűkön ülve várom a folytatást.
  • Persona 5 Royal
    Ugyan az eredetije nem 2020-as játék, de az Atlus tavalyi ténykedése a Persona 5 bővített kiadásával példaértékű lehetne, hogy hogyan kell egy már eleve kiváló, addiktív és remek játékot még sokkal jobbá tenni. További plusz pontot érdemelnek a negyedik rész váratlan és kiváló PC-s portjáért is.
  • Yakuza: Like a Dragon
    Csak egy kicsivel csúszott le a 3-as listámról, és a műfajváltással kapcsolatos félelmeim ellenére egy, a korábbi részekhez minden tekintetben méltó folytatás született, mely az év egyik legjobb RPG élménye is volt egyben.

Cikkajánló
Nioh 2 teszt – Visszatértünk a démonokkal teli Japánba

Nioh 2 teszt – Visszatértünk a démonokkal teli Japánba

A Team Ninja csapata még mindig mesterien ért a Souls-formulához.

Most pedig szavazz Te is a 2020-as év játékaira!

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!