25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

SteelSeries Aerox 5 Wireless egérteszt

Vezeték nélkül is megmaradt a pehelysúlyban.

Írta: GeryG

SteelSeries Aerox 5 Wireless egérteszt

Az utóbbi években egyre nagyobb teret hódítanak a pehelysúlyú egerek. Míg régebben bizonyos gyártók még külön súlyokat is adtak az egereik mellé, hogy a felhasználó, mint egy évszázados mérlegen, apró kis korongokkal játszadozva súlyozza be az egerét, manapság már minél könnyebb, annál jobb. A tömegcsökkentés egyik legegyszerűbb módja, ha minden olyan elemet eltávolítunk, amire a működéshez nincs szükség. De mivel mégsem lehet egy egeret csupán egy nyákkal, egy szenzorral és mikrokapcsolókkal piacra dobni, muszáj valamilyen burkolatot is fröccsönteni köré. Viszont azt már sehol nem tiltják, hogy ez a burkolat olyan legyen, mint egy rács. Így születtek meg azok az egerek, amelyek burkolatát hol méhsejtrács, hol sima négyzetes rács tarkítja. A SteelSeries is beállt ebbe a sorba, többek közt jelen írásom tárgyának elődjével, az Aerox 5-tel. És persze jelen írásom konkrét tárgyával, az Aerox 5 Wireless-szel is.

Az Aerox 5 vezetékes változata valóban a pehelysúlyt képviseli, ugyanis az egész eszköz tokkal vonóval 66 grammot nyom. Ez kevesebb, mint amennyi párizsit egy jó reggelen a kenyeremre (szigorúan rozskenyér – pehelysúlyú egérhez pehelysúlyú felhasználó dukál!) pakolok. Viszont ahhoz, hogy megszabadulhassunk a kábeltől, szükség van némi technikára a kasztin belül, így az Aerox 5 Wireless egy icipicit hízott: már a döbbenetes 74 grammot is eléri.

Ami a konkrét designt illeti, a két egér között lényegében a kábelt leszámítva a világon semmi különbséget nem látni. A rácsozás az egér egész testét érinti, fel egészen a két fő billentyűig, amelyek töve is ki lett lyuggatva. A két fő billentyű vége egy picit felfelé kunkorodik, amivel egy icipici Razer-beütést kapott. Az aszimmetrikus kialakítású eszköz baloldalán négy programozható gombot is találunk, amelyek közül egy nagy (ez nem sima gomb, hanem egy „billenőkapcsoló”, vagyis felfelé és lefelé is kattintható) a két szokásos előre-hátra gomb felett, egy pedig egy picit előrébb helyezkedik el. Utóbbi érzésem szerint nem szerencsés választás, legalábbis nekem egyáltalán nem esett „ujjra”. De lehet, hogy csak az én hüvelykujjam túl rövid, mindenesetre ahhoz, hogy használni tudjam, minden esetben változtatnom kellett az egér fogásán, ami játék közben, de egyéb használat esetén sem kényelmes.

SteelSeries Aerox 5 Wireless egérteszt

Az egér hátoldalán a két fő gomb közül nem hiányzik a görgő sem, amely mögött besimul a kaszniba a szenzor érzékenységét állító gomb. Ennek nyomkodásával a házon belül lapuló, de a rács miatt jól látható RGB-világítás is változik. És ha már a belsőhöz értünk. A mozgáskövetésért egy, a PixArttal közösen tervezett TrueMove Air Sensor felelős. Ez egészen 18 000 cpi-ig skálázható több lépcsőben 400 IPS és 40 G-s gyorsulás, illetve 1000 Hz-es mintavétel mellett. A gyártó különösebben nem részletezi, hogy a két fő billentyű alatt milyen kapcsolók lapulnak, mindössze annyit tudni, hogy saját gyártásról van szó. Ami pedig az akadálytalan suhanást illeti, erről 100%-os PTFE talpak gondoskodnak. Mivel vezeték nélküli egérről beszélünk, még két fontos technikai részlet van, ami vásárlás esetén erre vagy arra döntheti a mérleg nyelvét. Ez a kapcsolódás és természetesen a rendelkezésre állási idő.

A SteelSeries Aerox 5 Wireless két módon is csatlakoztatható: a mellékelt USB-kábeles adapterrel, amellyel 2,4 GHz-en kommunikál, illetve Bluetooth 5.0-n keresztül is. Plusz ugye szükség esetén a mellékelt USB-C töltőkábellel is, így akkor sem kell abbahagynunk a játékot, ha esetleg a beépített akkumulátor már az utolsó tartalékait is felélte. Erre egyébként elég sokáig nem kell számítani. A gyártó ígérete szerint egy töltéssel akár 180 órán át is nyúzhatjuk az eszközt, amit ugyan nem mértem le, de a napokon át tartó aktív teszt során egyetlen egyszer sem kellett a doboz után nyúlnom, hogy előbányásszam a kábelt. Ez mindenképpen jó vizsga nálam.

SteelSeries Aerox 5 Wireless egérteszt

A SteelSeries Aerox 5 Wireless technikai adatai szépek és jók, de mit sem ér mindez, ha maga a konkrét használat nem kényelmes. Nos, e téren sem vallott nálam kudarcot az egér, legalábbis számomra kifejezetten kényelmes élmény volt vele a játék. Ez persze teljesen egyénfüggő, hiszen mindenkinek más a tenyere, így nem biztos, hogy mindenkinek kényelmesen fog illeszkedni a kezébe.

Az viszont elvitathatatlan, hogy az Aerox 5 vezeték nélküli változata a maga plusz 8 grammjával is olyan érzést nyújt, mintha szinte semmi sem lenne a kezünk alatt. Könnyed, légies és gyors.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!