25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

LG HU810PW CineBeam projektorteszt

Egy újabb 4K-s lézerprojektort próbáltunk ki.

Írta: Dino

LG HU810PW CineBeam projektorteszt

Két és fél éve volt már, hogy utoljára teszteltem projektort (a VAVA 4K-t), így örömmel fogadtam el az LG megkeresését, amikor egyik aktuális modelljüket, a HU810PW-t ajánlották kipróbálásra.

Ez a projektor ugyan már egy éve a boltokban van, azonban technikai paramétereivel bőven nem avult még el. Dupla lézeres DLP technológiát használ, Full HD felbontású chippel, amely pixeleltolásos megoldással állítja elő a 4K-s képet. Fényereje 2700 ANSI lumen, aminek köszönhetően az se volt baj, ha nem sötétítettük be a szobát – de persze leengedett redőnynél azért jóval kontrasztosabb képet kaptunk. 40-től egészen 300 hüvelykig terjedő képátlójú lehet a vetített kép, ami persze attól is függ, hogy milyen messzire tudjuk helyezni a faltól/vászontól a projektort. A zoomnak köszönhetően azért elég rugalmasnak bizonyult a képméret beállítása. A lézeres fényforrás amúgy 20 ezer órás élettartammal bír, ami jóval nagyobb, mint a hagyományos projektorégők párezer órája.

Ami a külsőségeket illeti, igencsak puritán, minimalista design jellemzi a HU810PW-t. Egy 11 kg tömegű, elég nagy méretű (337*410*145 mm), fehér, téglatest alakú doboz az egész, amelyen elöl kapott helyet a lencse, hátul a csatlakozók, oldalt pedig egy dupla tekerő a lencseeltoláshoz. Ez utóbbi egy igen praktikus dolog (sajnos csak az első projektoromban volt ilyen, a jelenleginél egy árkategóriával magasabbra kellett volna menni, annyit viszont nem szántam rá a cserekor), ugyanis jelentősen rugalmasabbá teszi a projektor elhelyezését. Ennek segítségével ugyanis nem kell, hogy a projektor pontosan a vetítésre szolgáló képhez viszonyítva pontosan középen (függőlegesen pedig meghatározott pozícióban, jellemzően a kép alsó – vagy fejjel lefelé szerelt vetítő esetén felső – részénél) legyen, bizonyos határok között ugyanis ezt a lencse eltolásával szabályozhatjuk. A vízszintesen 24%, függőlegesen 60%-ban történő eltolás pedig jellemzően elég ahhoz, hogy ne kelljen a felbontást rontó trapézkorrekcióhoz nyúlnunk.

LG HU810PW CineBeam projektorteszt

Három HDMI-csatlakozó (2.1-es, egyik eARC támogatással), két USB-port (2.0-s), egy optikai audiokimenet, valamint egy Ethernet csatlakozás található a hátlapon, de az otthoni hálózatra wifin keresztül is rácsatlakoztathatjuk a projektort. Az aljzatok mellett még egy minijoysticket is kapunk, amelyet a vezérléshez használhatunk, ha épp nincs a kezünk ügyében a távirányító. Ez utóbbinak amúgy egy Magic Lighting Remote-ot raktak a dobozba, amely egy kényelmesen kezelhető, megvilágított gombokkal rendelkező vezérlő. Ráadásul pedig „légegérnek” is használható, azaz a kép felé tartva a döntögetésével mozgathatjuk a kurzort. Valahogy úgy, ahogy például 15 évvel ezelőtt a Logitech MX Airrel is tehettük. A középső gombja pedig egyben görgő is, tovább segítve az irányítást.

A projektor az LG tévéinél is megismert WebOS 5.0-s szoftvert futtatja, amely alapból kényelmes használatot tesz lehetővé. Része egy alkalmazásáruház is egy rakás ingyen telepíthető programmal, azonban ezzel elég vegyes tapasztalatom volt. (Az sajnos nem derült ki, hogy esetleg csak a tesztre kapott terméken volt esetleg valami fura szoftververzió.) Mert míg a YouTube és a Netflix programok simán futottak, az HBO Maxet nem sikerült működésre bírni, ráadásul sok esetben csak az app ikonja alapján tudtam behatárolni, miről is van szó, mert egész különös elnevezések jelentek meg a listában (az HBO Max logo mellett pl. „WAP Test CP” volt olvasható, de volt még „Hello World”, „WAP Test Owner” és „GAV MI Test app” elnevezésű program is a listában, amelyekkel inkább nem is mertem kísérletezni). Mindemellett pedig még böngészőt is találunk a menüben.

A szintén a szoftver részét képező médialejátszó ügyesen tette a dolgát, pendrive-ról vagy a NAS-on futó DLNA-szerverről is simán vitte a filmeket, így még a PlayStation 4-et se kellett bekapcsolnom, ha valamilyen videót szerettünk volna megnézni este.

LG HU810PW CineBeam projektorteszt

A képminőség csodálatos: szép, erős színek, éles kép jellemezte a projektort. Egy notebookot rákötve kíváncsiságból megnéztem, mennyivel tér el a két megjelenített kép egymástól: 150 ms körüli késleltetést mutatott a vetített kép, ami véleményem szerint teljesen megfelelő egy projektor esetében, és játékoknál se jelentett problémát. A DLP technológiával járó szivárvány-effektet ennél a modellnél is tapasztaltam, de jóval kisebb mértékben, mint az évekkel ezelőtt látott, hasonlóan színtárcsás megoldással működő projektorok esetében. Amikor 15-20 évvel ezelőtt először találkoztam DLP-s projektorral, a Vidocq első órája után úgy megfájdult a fejem a kontrasztos részeknél megjelenő extra színek miatt, hogy inkább le is állítottam... Azóta sokat fejlődött ez a technológia is (az LG HU810PW például két lézernyalábbal operál, de van háromlézeres modell is), emiatt már nem volt ennyire zavaró ez a mellékhatás – amit amúgy sokak egyáltalán nem is vesznek észre.

A zajszint normál módban 28 dB, de ez halk jeleneteknél zavaró leginkább – meg amúgy is hozzászoktam már, hogy az izzó hűtése miatt kis ventilátorzaj mindig hallható egy projektor használata esetében, úgyhogy nem éreztem ezt se gondnak.

A projektor beépített 2*5 W-os hangszórói viszont inkább csak vészhelyzetre alkalmazhatók, ha nagyon nincs más kéznél, ugyanis eléggé dobozhangon szóltak. Ennél akkor is jobban járunk, ha mondjuk egy Bluetooth-os fejhallgatót kapcsolunk rá – például a SteelSeries Arctis 9-et pikk-pakk párosítottam hozzá, és mindjárt mérföldekkel jobban szólt minden.

1,2 millió forint körüli árával az LG HU810PW egyáltalán nem egy olcsó projektor, de ezt az árcédulát a benne rejlő technológia és a biztosított szolgáltatások nagyjából indokolják. Azt pedig mindenki döntse el maga, megér-e neki ennyit, vagy megmarad még a Full HD felbontásnál, esetleg inkább egy tévére szavaz.

A bemutatott terméket az LG biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!