Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

Exoprimal

Exoprimal próbakör – Mecha vs. Jurassic Park

Mit tehetsz, ha egyszer csak dimenziókapuk nyílnak, és azon ezrével árasztják el a várost a dinók? Felkapod a harci robotpáncélod és visszalövöd az összeset az őskorba.

2022.08.08. 16:40 | szerző: GeryG | Előzetes

A Capcom úgy érezte, hogy ideje villantaniuk valamit a kooperatív multiplayer lövöldék terén is. De mivel ez egy meglehetősen sűrűn lakott terület, valamivel muszáj volt kilógniuk a sorból. Az ilyen játékok többsége általában zombikat ereszt a játékosok nyakába, elég csak a Back 4 Bloodra gondolni, de vannak olyanok is, ahol földönkívülieket kell aprítani (Earthfall például).

Exoprimal próbakör – Mecha vs. Jurassic Park

A Capcom nem szeretett volna ezen a vonalon elindulni, mivel itt vajmi kevés eséllyel arathatna le túl sok babért. Ezért dönthettek úgy, hogy a klasszikus sémát ezúttal dinoszauruszokkal dobják fel. Az őslények egyébként is elég népszerűek manapság, viszont videojátékos fronton – főleg akciójátékok terén – alig vannak jelen. De mivel lehet felvenni a harcot egy seregnyi őslénnyel, ha azok egyedül is életveszélyesek egy emberre? Naná, hogy futurisztikus robotpáncélokkal. És már meg is született az Exoprimal receptje.

Az Exoprimal megjelenéséig még várnunk kell néhány hónapot, hiszen a premier csak valamikor jövőre lesz esedékes. Viszont egy zárt hálózati teszten már volt szerencsénk részt venni, ami megfelelő alkalom volt, hogy egy picit belenézzünk, miről is szól majd a játék. A legutóbbi Resident Evil játékok alatt is dolgozó RE Engine-nek hála a látvány összességében korrektnek mondható, feltéve hogy az ember szemet tud hunyni a végtelenül statikus környezet felett. Cserébe viszont akkor sem reccsen meg a gép, amikor szó szerint százával tódulnak az arcunkba a raptorok. A grafikára tehát komolyabb panasz nem lehet, ráadásul a páncélok is egész pofásnak mondhatók.

Exoprimal próbakör – Mecha vs. Jurassic Park

Ami a játékmenetet illeti, a teszt során csak a Dino Survival játékmódot lehetett kipróbálni. Ebben két csapat verseng egymással egy sor küldetés teljesítésében. Ezek többsége általában arra épül, hogy verjünk vissza egy-két hullámnyi őslényörvényt, majd haladjunk a pálya egy másik szakaszára. Ott aztán újra védjük meg a zónát a dinoszauruszoktól, esetleg győzzünk le egy bizonyos nagyobb őslényt (jellemzően T-Rexet). Van olyan is, amikor egy VTOL-t kell védelmeznünk.

Ha minden akadályt jól vettünk, jöhet az utolsó küldetés, egy escortfeladat, amely során egy megadott pályán lassan haladó adatcsomagot (lényegében egy világító kockát) kell megvédenünk a dinoszauruszoktól, miközben egy másik adatcsomagot a rivális csapat védelmez. Az a csapat nyer, amelyik előbb juttatja célba a maga csomagját, ebben persze lehet egymást is akadályozni.

Exoprimal próbakör – Mecha vs. Jurassic Park

Az irányítás pofon egyszerű, klasszikus TPS-ről van szó, különböző karakterosztályokkal. Ezek között sem találunk semmi egzotikusat, van a megszokott assault, tank és support. Mindegyiken belül több páncél közül lehet válogatni, amelyek nem csak kinézetükben, de képességeikben is eltérnek egymástól. A teszt során assaultból három, tankból és supportból egy-egy páncélt lehetett kipróbálni, de osztályon belül is mindegyik más feladatokra ideális. Van például mozgékony és közelharcban jó páncél, amelynek minimális a tűzereje. De van kifejezetten gránátokra és rakétákra fókuszáló is.

A tank azt tudja, amit kell: bivalyerős páncél, főleg védekező feladatokra, míg a support nyilván elsősorban a többiek javításáért felelős. Mindegyik páncél rendelkezik több támadó képességgel, illetve lassan feltöltődő extra képességekkel is. Ezen felül időnként egy nagyobb dinoszauruszt is be lehet hívni a partyba, hogy átmenetileg átvéve felette az irányítást, még nagyobb pusztítást végezzünk a többi őslény (vagy akár a rivális csapat) sorai közt.

Exoprimal próbakör – Mecha vs. Jurassic Park

Ami a hangulatot illeti, nos, ez erősen szubjektív rész. Én a magam részéről kevésbé éreztem, hogy elkapna a gépszíj, nem nagyon volt meg a „csak még egy partyt” érzés. Ezzel együtt elismerem, hogy aki szereti a csapatalapú darálást, az exopáncélokat és a dinoszauruszokat, az ezzel a futurisztikus akciójátékkal egy ideig biztosan jól el fog szórakozni. Nekem kicsit kaotikusnak tűnt a dolog, és egyelőre kevésbé kiforrottnak, mint mondjuk a műfaj aktuális sztárja, a korábban már említett Back 4 Blood.

De persze ez még csak egy korai teszt volt, így ebből nehéz lenne messzemenő következtetéseket levonni. A jövőben sejtésem szerint lesznek még zárt és talán nyílt tesztek is a premierig, ezeken várhatóan lesz lehetősége a rajongóknak kideríteni, hogy az Exoprimal nekik való játék lesz-e vagy sem. ■

Exoprimal próbakör – Mecha vs. Jurassic Park Exoprimal próbakör – Mecha vs. Jurassic Park
Exoprimal
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Exoprimal

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló