25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Hard West II teszt – Újra szól az okkult hatlövetű

Hét év után folytatást kapott a southern gothic taktikai játék.

Írta: Wing

Kicsit meglepődtem, amikor először hallottam, hogy jön a Hard West II – úgy voltam vele, hogy máris? Holott már közel 7 év is eltelt az első rész óta, és közben a CreativeForge-os srácok-lányok kiadtak egy közepesen jó Phantom Doctrine-t is, amely korszakában (hidegháború) ugyan nem, de stílusában igencsak hajazott a 2015-ös Hard Westre, amely amúgy egy vadnyugaton játszódó körökre osztott taktikai játék volt, afféle Jagged Alliance/Desperados szerelemgyerek. Amiben különleges volt, az a narratíva, a történetmesélés, és a világ, amelyben játszódott.

Hard West II teszt – Újra szól az okkult hatlövetű

Nos, a Hard West II az elődjéhez hasonlítóan remekül adja át az itthon kevésbé ismert southern gothic érzést a maga lepusztult, sötét, szellemekkel és misztikummal teli világával, amelyben sem a saját karaktereink, sem az ellenségeink nem teljesen „épek” mentálisan, s amelyben néha holtakkal, máskor magával az ördöggel kell pisztolypárbajt vívnunk. Bár a stílust nem a készítők találták ki, videojátékok közül kevés tudta eddig ilyen hatásosan bemutatni. Nem mintha sok lett volna – de ez sem von le a remek kivitelezés értékéből.

Aki játszott az első résszel, annak a játék mechanikája ismerős lehet. A történeti szál egy nagyobb léptékű térképen zajlik, amelyen csapatunkkal haladva különböző helyeket kereshetünk fel – városokat, elhagyott farmokat, bezárt bányákat, indiántáborokat és végtelen mennyiségű okkult-misztikus helyszínt. Ezeken ritkán akár harcra is sor kerülhet, de leggyakrabban csak a történet halad előre különböző párbeszédablakokon és döntéseket keresztül. Mellékküldetéseket kapunk, amelyekkel mélyebben megismerhetjük a történetet, karaktereinket (vagy akár új karakterek is csatlakozhatnak hozzánk). Ez a része a játéknak az elődjénél sokkal jobban kidolgozott, a látványvilág és a stílus szenzációs. Egyedül az volt furcsa, hogy egyes párbeszédeknél, vagyis inkább soroknál van narráció, máskor nincs.

Hard West II teszt – Újra szól az okkult hatlövetű

A térkép alapos felfedezése amúgy jelentősen megkönnyíti a sorsunkat, rengeteg pénzhez, felszereléshez juthatunk így hozzá. És persze kártyákhoz! Ahogy az előző részben, itt is visszatér a póker és a jó öreg franciakártyák. Egy karakter kezében legfeljebb 5 lap lehet, mint ahogy a legtöbb pókerjátékban is 5 kártyából áll egy „kéz”. Mindegyik kártya növeli a karakter valamelyik képességét: sebesség, HP, szerencse (erről később), ám a cél, hogy valamilyen érvényes kombinációt ki tudjunk rakni belőlük. Ekkor ugyanis aktiválódnak a karakterünk különleges (és sokszor brutál erős) képességei. Értelemszerűen minél több kártyát mókolunk össze mellékküldetésekkel, annál több karaktert tudunk feltápolni.

Egyes különleges képességek nemcsak a kártyáktól függenek, hanem attól is, mennyire hűséges hozzánk az adott karakter – ezt a játék során meghozott döntések változtathatják, amelynek során gyakran kell a partinkból valakinek igazat adni a másik ellenében. A játék történetét egyébként az előd ismerete nélkül is tökéletesen lehet követni, ám rengeteg utalás van az előző részre, sőt van olyan játszható karakter, aki az előző részben még ellenség volt – most majd bizonyos fokig megértjük az indítékait is.

Hard West II teszt – Újra szól az okkult hatlövetű

Ami furcsamód a legtöbbet változott az első részhez képest, az a tényleges taktikai küzdelem, maga a harc. A pályák ugyanis rendkívül lineárisak, nincs hely nagy taktikázásra. Messze a legfontosabb új játékelem a „bravado”, azaz a bátorság, amely akkor aktiválódik, ha a karakterünk megöl egy ellenséget. Ekkora visszakapja az összes akciópontját, azaz egy karakterrel elméletileg egyetlen kör alatt be lehet fejezni egy játékot optimális esetben. A taktikai harc ezért inkább puzzle – amikor felbukkan egyszerre 5-6 ellenség, a játék csak arról szól, hogyan tudjuk úgy sorrendben igazgatni a karaktereinket, hogy a bravado segítségével lehetőleg minél több ellenséget tudjunk egyetlen kör alatt likvidálni. És mivel a túlerő általában sokszoros, ez néha nem opció, hanem kötelező elem a győzelemhez. Érdekes koncepció egyébként egyetlen játékelemet ennyire előretolni, mindenesetre a végeredmény meglehetősen szórakoztató, még ha eléggé messze áll egy Jagged Alliance-től vagy egy X-COM-tól, de akár csak a játék elődjétől is.

Nem tetszett, hogy míg az előző részben a találati esély 0-100%-ig mozgott, addig most diszkrét értékeket vehet fel csak, 25%-os lépcsőfokokkal. Természetesen a találati esélyt az előző részből átemelt „szerencserendszer” befolyásolhatja: egy elhibázott, szerencsétlen lövés után a következő körben nagyobb esélyünk lesz találni, míg ha a fejünk mellett megy el a golyó, de megússzuk sérülés nélkül, a következő körnek már kisebb szerencsefaktorral vághatunk neki. Ugyancsak érthetetlen újítás, hogy a fegyvereket már nem kell újratölteni... bahh.

Hard West II teszt – Újra szól az okkult hatlövetű

Végszóként annyit, hogy a Hard West II megint hosszú időre kellemes kikapcsolódást nyújt – bizonyos dolgokban jobb, más dolgokban gyengébb, mint az elődje, de ami mindkét részre maximálisan igaz, hogy a CreativeForge által kitalált világ borzasztó gyorsan beszippantja az embert akkor is, ha alapvetően nem rajongója a western műfajának.

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
  • Remek történetvezetés, hangulatos világ
  • Szép grafika
  • Szórakoztató játékelemek
  • Pörgős csaták, rengeteg lehetőséggel, de...
Negatívumok
  • ...a harcok során kisebb taktikai mélység
  • Mé’ nem kell újratölteni a hatlövetűt?

További képek

  • Hard West II
  • Hard West II
  • Hard West II
  • Hard West II
  • Hard West II
  • Hard West II
  • Hard West II
  • Hard West II
  • Hard West II

Hard West II

Platform:

Fejlesztő: Ice Code Games

Kiadó: Good Shepherd Entertainment

Megjelenés: 2022. augusztus 4. (korai hozzáférés)

» Tovább a játék adatlapjára

Wing

Wing
Régi Dome-motoros, aktív fórumozó a hőskorszakból. Szereti a 300 oldalas kézikönyvvel érkező játékokat, melyeknek a grafikája a születésekor is elavult lett volna – a felesége ezért vétózza évek óta az új videokártya-beszerzést. Emellett szeret mindent, ami történelmi keretek között játszódik, legyen az középkori autóverseny vagy ógörög űrszimulátor. Szabadidejében gyereket nevel és metalt hallgat. Na meg néha játszik is.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!