25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

Év játéka 2023 – Ezek voltak a mi kedvenceink

Az olvasói szavazás díjazottjaink kihirdetése előtt íme munkatársaink kedvencei.

Írta: PlayDome 2 hozzászólás

Év játéka 2023 – Ezek voltak a mi kedvenceink

Lassan negyed évszázada már, hogy elindult olvasói szavazásunk az év legjobb játékairól. Pár éve pedig már külön összefoglalóban tesszük közzé cikkíróink kedvenceit is. Ezúttal is azt kértük munkatársainktól, hogy aki tud, küldje el, melyik három játék volt az, amelyik a legjobban tetszett nekik az előző esztendőben megjelentek közül. Az alábbi listák születtek – hamarosan pedig a szavazás eredményeit is közzétesszük.

GeryG

Nem akármilyen éven vagyunk túl. Nagyon sokat gondolkoztam rajta, hogy nekem melyik játékok voltak a legnagyobb kedvenceim, és bizony a korábbi évekhez képest most kellemesen hosszúra nyúlt a lista. Szerepel rajta a Hogwarts Legacy és a Spider-Man 2 is, mert mindkettő kimagaslóan nagyszerű játék volt 2023-ban. De úgy döntöttem, hogy a mainstream játékok helyett inkább felhívnám a figyelmet három indie projektre, amelyek a maguk nemében, főleg egyediségükkel és helyenként a zsenialitás határát súroló megoldásaikkal, de legalábbis hangulatukkal bucira verték a teljes 2023-as mezőnyt.

American Arcadia
E listán az első az ősszel megjelent American Arcadia, amit nyugodt szívvel hívhatnánk Truman Show Simulatornak is. A játékban két karaktert irányíthatunk: Trevort oldalnézetben és Angelát FPS-nézetben. Előbbi egy évtizedek óta futó valóságshow mit sem sejtő szereplője, akit az érdektelensége miatt halálra ítéltek, míg utóbbi a show-t futtató cég munkatársa, aki megelégelte az egészet és inkább segít Trevornak a szökésben.

A játék olyan fantasztikus hangulattal bír, és annyira jól össze van rakva minden apró elemében, hogy olyat egyetlen más játéktól sem kaptam tavaly. A grafika stílusa is hibátlan, a dialógusok sziporkáznak és a sztori is jó. Ha különleges játékélményre vágysz, ezt egyszerűen nem kerülheted ki.

Killer Frequency
Ha az American Arcadiát a hangulata miatt dicsértem, akkor azt meg kell tennem a Killer Frequency esetében is. A fejlesztőknek sikerült egy egyszerű sorozatgyilkos utáni nyomozós sztorit úgy tálalnia, ahogy csak nagyon keveseknek. A játékosok ugyanis egy kisváros rádióállomásának éjszakai műsorát fogják vezetni. Zenéket kell feltenniük, beszélgetni a betelefonálókkal és hasonlók, de a stúdió épületét nem hagyhatják el. Viszont a városkában egy őrült sorozatgyilkos az emberek életére tör, akik a helyi seriff távolléte miatt csak a rádiót tudják hívni segítségül.

A játékosoknak meg kell tenniük mindent, amit tőlük telik, hogy megmentsék az életükért küzdő hallgatókat, ehhez viszont különféle nyakatekert szituációkat kell megoldaniuk – a rádión keresztül. A feladványok ötletesek és az egész körítés akkora hangulatbomba, hogy az valósággal az arcunkba robban a képernyőről. Csillagos ötös!

Jusant
Végül, de egyáltalán nem utolsósorban egy harmadik játék, ami semmihez sem hasonlítható hangulatával magasodik a mezőny fölé. A Don’t Nod játékában egy kisfiút (vagy kislányt) alakítunk, aki egy kiszáradt óceán közepén az ég felé meredő hatalmas sziklatorony megmászására indul. A játékmenet gerincét így a falmászás adja, de ezt idővel egészen ügyes kiegészítések teszik még szórakoztatóbbá.

Aki nem foglalkozik az egyébként elég sok olvasnivalóval, az is remekül szórakozhat és imádhatja a zseniális játékmenetet és a magával ragadó hangulatot. Ha viszont a sztorira is figyelmet fordítunk, akkor még teljesebb élményben lehet részünk és megismerhetünk egy különleges világot. Így egyébként a végkifejlet is egy picit más értelmet nyer.

A három játék között nehezen tudnék sorrendet felállítani, mert mind az American Arcadia, mind a Killer Frequency, mind pedig a Jusant másképp remekmű. Nem volt hozzájuk hasonló játékélmény egész 2023-ban, de egyébként sem túl sok.

Cikkajánló
American Arcadia teszt – A Trevor Show

American Arcadia teszt – A Trevor Show

A zsenialitás határát súroló akció-kalandjáték, amelyben megelevenedik a Truman Show hangulata.

m_anger

Tele volt az idei év nagy megjelenésekkel és nagy folytatásokkal, de még ennek mentén is meglehetősen kiszámíthatóak a választottjaim (talán csak a harmadik szorul magyarázatra). Pedig kifejezetten örültem, hogy végre streaming mentesen is játszhatóvá vált a GLYT. Jó néven vettem az olyan agytornákat, mint a Backfirewall_, a Viewfinder vagy a Chants of Sennaar. Jó volt kicsit önfeledten ökörködni ugrándozás közben az Overloop, Nuclear Blaze és American Arcadia hármasának bármelyikében. Vagy csak szimplán dumálgatni a Coffee Talk Episode 2: Hibiscus & Butterfly vendégeivel. Ugyanakkor hiába volt remek a Moss: Book II, ha az VR only, meg hiába toltam időt nem kímélve rengeteget a Suika Game-et (a Nintendo rendszere 35 órát regisztrált idáig – őrület), mint „év játéka”, az alábbiakat tudnám bárkinek jó szívvel ajánlani.

Alan Wake II
Örülök, hogy a Remedy végre révbe ért. Kellett ehhez egy remek Control, meg hogy a Microsoft fojtogató béklyói lehulljanak (a redmondi istállóban ez a játék aligha jelenhetett volna meg ebben a formában – de talán a Remedy sem akarta volna). A folytatás még annál is furább lett, mint amire számítottunk, de ezt jó értelemben kell venni. Egyedül amiatt lehet aggódni picit, hogy a kasszáknál nem teljesített jól a játék, de remélhetőleg az Epic Games ennek ellenére is jó gazdi lesz a továbbiakban is.

Marvel's Spider-Man 2
Szuperhősök ide vagy oda – a „még több ugyanabból” jelzők láttán meg csak húzok egy-egy strigulát. Az Insomniac ismét megcsinálta és pont annyit, meg pont ott finomítottak a formulán, hogy mindaz, amit korábban már kétszer is átéltünk, ismét izgalmas lehessen. Mindezt persze makulátlan minőségben és remek minőségi fejlesztésekkel tálalva, amit csak az a nem vesz észre, aki csukott szemmel ül a képernyő elé.

Planet of Lana
Mint említettem a felvezetésben, akad sok nagy név (nem kezdek felsorolásba), de ezek közül a fenti kettőn kívül egyik sem állt hozzá közel. A maradék felhozatalból pedig, s az indie mezőnyből meg toronymagasan kimagaslott számomra ez a mese, amely ugyan semmi egyedit nem tud felmutatni semmilyen téren, mégis annyira szívvel-lélekkel, no meg profin lett összerakva, hogy szinte megszólal. Vétek kihagyni.

Cikkajánló
Alan Wake II teszt – Ne agyald túl!

Alan Wake II teszt – Ne agyald túl!

Minden az elmében dől el – szokták mondani, és ez maximálisan igaz az író sztorijára is, aki több mint egy évtized után került elő újra.

Onimushaman

A tavalyi év, hasonlóan az előtte lévőhöz bitang erős volt. Egy top 3-as listát kértek tőlünk, de személy szerint ilyen bajba még sosem kerültem. Egy 10-es listát is simán össze tudtam volna hegeszteni, ha nem csúszott volna idénre nekem a legutóbbi Zelda és Persona 3 újratöltése. Egyszerűen olyan időhurokba kerültem, hogy azt hittem, a Resi 4 kajak 2022-ben jelent meg, holott két cikket is írtam arról a zseniális játékról az óévben. És akkor a kisebb indie cuccokról ne is beszéljünk. Nagyon irigylem azokat, akik vállrándítással jelzik, „hogy nincs mivel játszani”. Higgyétek el, vannak ilyen emberek. Saját listámon is látszik a felgyülemlett káosz és egy csipet általánossá váló kialvatlanság. Ugyanakkor még mindig elkötelezett hívükként és maximális szeretettel viszonyulok a programokhoz, az igazán jó alkotásokat pedig továbbra is nagy étvággyal habzsolom. Listámon a következő egyedek kaptak helyet – vagy nem.

1. Resident Evil 4 Baldur’s Gate 3
Nem lehet megkerülni és elvitatni tőle azt a díjkoszorút, amit ez a csodás szerepjáték kapott. Egyszerűen briliánsan van megírva, még az újabb végig játszás is a legmagasabb szellemi tápláléknak felel meg. A szereplők beleélése alakításukba példa értékű, ez valóban egy hónapokig a képernyő elé csalogató program. A fantasztikus The Witcher 3 óta nem éreztem ilyen jól magam RPG-ben, az évtized játéka címre esélyes, holott még előttünk áll 6 év. Szolgáljon példaként a zsánernek, érjék utol, de ha lehet, inkább ugorják meg. Piszkosul jól járnánk.

2. Alan Wake 2 és Marvel’s Spider-Man 2 Resident Evil 4
Ez a pont volt a legnehezebb, mert eredetileg megosztott helyen végzett volna két kiváló videojáték második része. Ehelyett a posztot leuralta egy 2005-ös cím kenyérpirítóra is megjelent verziója utáni teljes értékű remake. A tavalyi év legjobb akciójátéka horrorisztikus elemekkel nyakon öntve a Resi 4, amely hamarosan megkapja a bővített kiadását, amivel tovább menetel a siker felé. Az, hogy egy stuff olyan jó legyen, mint amiről újrázták erős vállalás, de neki sikerült. Jött, látott, győzött és engem is elvitt cirka 100 órára Leon és Ada spanyolországi kalandja.

3. Super Mario Bros. Wonder RoboCop: Rouge City
Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy ha nem lettek volna azok az átkozott kölykök és az a nyavalyás kutya... Viccet félretéve: az év végén befutó Robotzsaru egy óriási meglepetésként érte a PlayStation 5-ömet. Egy szokásos középszerű, eldobható feldolgozás helyett egy szórakoztató élménnyel gazdagodtam, ami végig le is kötött elejétől a végéig. És mivel ez egy szubjektív lista, így erre az előkelő helyre tehettem ezt a számomra csodás programot. Nye nye nye.

Cikkajánló
Resident Evil 4 – Remek Resi Remake?

Resident Evil 4 – Remek Resi Remake?

Véráztatta izgalmakat kínál a legendás videojáték újraálmodása.

Sityi

Azt hiszem, nem panaszkodhatunk a 2023-as felhozatalra, sok kiváló játékkal gazdagodhattunk az év során – valahogy hasonlóan kezdtem tavaly is az aktuális évi kedvenceimet összefoglaló kis szösszenetemet. Mit tegyek, ez az év is ilyen volt... :D Rangsort idén sem állítanék a válogatás vegyesbazár jellege miatt, lássuk, mi is jött be nekem nagyon tavaly!

Baldur’s Gate III
Van egy erős gyanúm, hogy nem egy kollégám is megnevezi a Larian zseniális műalkotását – és okkal. Egész egyszerűen a CRPG esszenciáját tökéletesre csiszolta a belga fejlesztő, és mint ilyen, csak ajánlani lehet mindenkinek, akár szereti a műfajt, akár nem (utóbbi esetben ugyanis erősen sanszos, hogy meggondolja magát az illető).

Cyberpunk 2077 Phantom Liberty
Igen, ez egy DLC, így csalok egy kissé ezzel, de én mégis nevezem ezt a látszólag csupán kiegészítőt. Az indokom: gyakorlatilag ezzel a CDPR kvázi remasterelte az alapjátékot is, és mostanra lett olyan a Cyberpunk 2077, amit tényleg, szívből lehet ajánlani (noha hozzátenném, nekem semmi problémám nem volt anno az 1.0-s verzióval sem). Solomon Reed története persze lebilincselő, és Dogtown is izgalmas része lett Night Citynek, de a játékmenet felfrissítése, a grafikai tuning mind-mind hozzátettek ahhoz, hogy a lengyelek műve megérdemelten érjen fel a csúcsra.

Wild Hearts
A játék, amely egy elképesztően hangulatos világot épített fel és remek kalandokat kínál – és mindenki elfelejtette mostanra és alig páran játsszák most már. Pedig Azuma földjét érdemes felfedezni és a kemonókat megismerni, legyőzni is remek élmény.

Cikkajánló
Cyberpunk 2077: Phantom Liberty teszt – Az Elnök különgépe 2077

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty teszt – Az Elnök különgépe 2077

Night City visszavár – na de pont Dogtownba?

TheHolyOne

Pharaoh: A New Era
A Pharaoh: A New Era a történelmi városépítős játékok fénykorából származó Pharaoh remake-je. Ezt majdhogynem szó szerint kell érteni, mivel a régi sprite alapú grafikáról teljesen 3D-s motorra ültették át a játékot, ami olyan jól sikerült, hogy képeken szinte nem is látható a különbség, csak közelről, az animációkon vehető észre.

Warhammer 40000 – Rogue Trader
Szívesen vettem a Kingmaker és a Wrath of the Righteous alkotóinak próbálkozását a Warhammer univerzumban, mivel már kacérkodtam egy ideje, hogy jobban megismerjem ezt a világot. Ez jó döntésnek bizonyult, mivel a játék hangulata teljesen magával ragadott. A végigjátszása után sajnos azt kell mondanom, hogy a narratíva a játék végére, a 4. és 5. fejezetre kicsit szétesik, mégis gondolkozom azon, hogy újra neki vágok egy másik karakter builddel és más döntésekkel.

Baldur’s Gate 3
Az előzetesben és az ismertetőben is tettem megjegyzéseket arra, hogy a Baldur’s Gate 3 lényegében a Divinity: Original Sin 2 folytatása, és nem a 20 évvel ezelőtti játékoké. Bár játékmenetben és grafikában nagy a hasonlóság közöttük, a játék végigjátszása után azonban arra jutottam, hogy ez mégse állja meg teljesen a helyét. A játék ugyanis nagy tisztelettel bánik az elődökkel. Egy minden eddiginél személyesebb nézőponttal járul hozzá a Bhaal-ivadékok történetéhez, valamint a visszatérő közönségkedvenc karakterek, Jaheira és Minsc megvalósítására sem lehet panasz. (Leszámítva persze azt, amit Viconiával tettek. >:( )
A Baldur’s Gate 3 megérdemelten lett év játéka esélyes.

Cikkajánló
Baldur’s Gate III teszt

Baldur’s Gate III teszt

Avagy megjelent a Baldur’s Divinity: Original Gate III.

Zoo_Lee

Sosem egyszerű számomra az év végi toplisták összeállítása, mert jó szokásom, hogy a AAA-kategóriás, év játéka esélyes (vagy díjas) játékok többségével, ha nem teszteltem őket, csak jóval később nyílik alkalmam érdemben játszani. Ebből kifolyólag az én listámon nem lesz Baldur’s Gate 3, sem Spider-Man 2, de még Alan Wake 2 sem, helyettük itt vannak az alábbi darabok:

DREDGE
Bár a bejelentés környékén még furcsálltam, mi is sül majd ki a Team17 által kiadott „lovecrafti horror horgászjátékból”, a végeredmény magasan felülmúlta minden elvárásomat. Egy egyszerre szerethető és kedves szimulátor lett, kombinálva egy időnként idegborzoló túlélőhorrorral, a párosítás pedig bármennyire tűnik furcsának, hibátlanul működik.

Quake II Remastered
Nagyon sokáig hittem azt, hogy a Warhammer 40,000: Boltgun kerül majd erre a pozícióra, ám a nyár nagy meglepetése, a Quake II újrakiadás végül letaszította a listáról. Bár eleinte voltak fenntartásaim az újrakiadással kapcsolatban, végül napokra lekötött, a készítők példás rajongással és lelkesedéssel nyúltak hozzá az alapokhoz, az új kampány is remekül sült el, és végre újabb klasszikus vált hozzáférhetőbbé a rajongók számára.

Darkest Dungeon II
Nem tudom, pontosan miért nem robbant nagyobbat a Darkest Dungeon régóta várt folytatása, amikor kiváló, zseniális ötleteket felvonultató és addiktív darab lett, amely minden tekintetben méltó a sikeres első részhez. Igen, a fejlesztők nagyon alaposan felkavarták a játékmenetet, egyeseknek lehet fájó pont a falu menedzselésének eltávolítása – de ha valaki fennakad ezeken, az könnyen szem elől tévesztheti a rengeteg újítást, finomhangolást és új ötletet, amit a fejlesztők bedobtak. Azért pedig plusz pont jár nekik, hogy azóta is adagolják az újabb és újabb frissítéseket, tartalmakat.

Futottak még: Wo Long, Dead Island 2, és megkövezhettek érte, de az Atlas Fallen is.

Cikkajánló
Darkest Dungeon 2 teszt – A Red Hook tébolyult mesterműve elérte a végső változatot

Darkest Dungeon 2 teszt – A Red Hook tébolyult mesterműve elérte a végső változatot

A Mérhetetlen Vének elszabadultak, kezdődhet a világ legnyomasztóbb kirándulása.

Ha kíváncsi vagy, az előző években miket írtak kollégáink, kattints az alábbi linkekre!

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Sityi
Sityi [1615]
Azért a Baldur's Gate III-nak kijárt ez az áthallás... ;-)
GeryG
GeryG [2289]
Imádom, hogy némi Baldur's Gate III áthallást leszámítva nincs két egyezés a top3-as listákon. :D Tök jó, hogy ennyire diverz az ízlésünk.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (2 db)