25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Játékhírek

A videojátékok segíthetnek a demencia megelőzésében?

Egy friss kutatás szerint a videojátékok oly módon kondicionálják az agyat, ami segíthet a demencia elleni küzdelemben.

Írta: GeryG

A videojátékok segíthetnek a demencia megelőzésében?

Amióta videojátékok vannak, azóta lehet olyan habzó szájú megmondóemberekkel találkozni, akik szerint a videojáték rossz, ördögtől való és különben is az erőszak melegágya. Jobb esetben csak felesleges időpocsékolásnak tartják, hiszen "már megint a gép előtt ülsz és játszol, ahelyett, hogy valami hasznosat csinálnál." Ismerős? Bizonyára sokaknak az.

Aki gamer, az időnként kénytelen megküzdeni az ilyen sztereotípiákkal és ennek egyik legjobb módja, ha rávilágít, hogy a videojátékok nem eredendően gonosz dolgok, a videojátékokkal töltött idő pedig már csak azért sem haszontalan időtöltés, mert a kognitív képességek fejlesztésének egyik leghatékonyabb formája. És még a mentális egészség megőrzésében is segíthet!

Legalábbis egy új kutatás ezt igyekszik alátámasztani. A Wall Street Journal magazinban megjelent írás szerint egy kutatócsoport azt vizsgálja, hogy a videojátékokban szereplő bizonyos feladatok képesek lehetnek-e segíteni a demencia elleni harcot. Persze nem arra kell gondolni, hogy minél többet codozunk vagy tekkenezünk, annál pengébb lesz az agyunk.

A kutatás kifejezetten bizonyos készségek alkalmazását célozzák egy általuk készített egyszerű, böngészőben futó játékkal. A játékban egy tájat látunk, amin két autó áll középen egymással szemben. A képet tortaszeletekre osztották és elhelyeztek rajta egy logót. A játék lényege, hogy pár másodpercre megmutatják valamelyik autót és a logót valamelyik tortaszeletre helyezve, majd elveszik őket és a játékosnak kell megmutatnia, hogy melyik autó volt az és a logó melyik tortaszeleten helyezkedett el. A körök pedig egyre gyorsulnak, míg végül már csak néhány tizedmásodpercre villan fel az autó és a logó.

Ezt a dupla döntés, vagyis double decision, amely a kutatók szerint nem csak arra jó, hogy a tanulási és észlelési képességet javítsa, de ezáltal a demencia kialakulását is késleltetheti. A double decision során az agynak egyszerre minél több vizuális információt kell befogadnia és minél gyorsabban feldolgoznia. Ez tipikusan olyasmi, ami a kor előrehaladtával romlik. Ha viszont ezt a képességet folyamatosan edzésben tartjuk, akkor az kevésbé fog kopni az évek során.

A kutatásban más hasonló jellegű játékokkal is kísérleteznek, ezekben egyező formákat kell egy tömegben időre megtalálni vagy épp hangokat, formákat, tárgyakat szétválogatni időre. Azt egyelőre nagyon korai lenne kijelenteni, hogy az ilyen agytornát jelentő játékok ténylegesen segíthetnek az időskori demencia kialakulásának megelőzésében, de mindenképpen megéri foglalkozni a kérdéssel.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!