25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Belkin n52te SpeedPad

Négy év után jelentősen továbbfejlesztették a játékvezérlőt.

Írta: Phoenix 10 hozzászólás

Számtalan új FPS játékvezérlőt bemutattunk már itt a PC Dome-on, mióta letesztelhettem a Belkin SpeedPad n52-t. Lelkesen vártam minden egyes újabb eszköz megjelenését, bízva abban, hogy az előzőnél tapasztalt hibákat egy másik gyártó esetleg már nem követi el. Ennek megfelelően nem kevésbé vártam kíváncsian a Belkin új modelljét, az n52te-t – melyben a te a Tournament Edition rövidítése –, hiszen ez esetben pontosan erről van szó: a jól bevált modellt tuningolták tovább. Cikkemben a friss típus újdonságaira fogok koncentrálni.

Első ránézésre szembetűnik, hogy az eddigi sötétszürke-ezüst színösszeállításon szembetűnő változások történtek: matt és fényes fekete felületek váltják egymást. Mindezt a manapság "divatos" kék háttérvilágítással turbózták fel. Mindez egész kellemes hatást biztosít, akit viszont zavarna, a készülék alján lévő kapcsolóval bármikor kikapcsolhatja. Ennél kevésbé észrevehető, de jelentős változtatásokat figyelhetünk meg még a billentyűkön, amelyeknek kicsit más lett a kialakítása és az elrendezése. A felületük az új változaton szinte teljesen sima, nincs rajta akkora íves mélyedés, mint amilyet megszokhattunk, és nincs közöttük akkora rés, mint a klasszikus klaviatúrákon, na meg az n52-n, így egy kicsit talán könnyebb "eltévedni" a gombok között. Szerencsére egyáltalán nem vészes a dolog, pláne, hogy az elrendezésben is van némi változtatás, ami ezt a problémát hivatott kiküszöbölni. A legalsó sorban lévő négy gombot az előtte lévő két sorhoz képest ugyanis erőteljesen megdöntötték, így egyrészt határozottan különváltak azoktól, másrészt kellemesebb szögbe kerültek behajlított ujjaink számára. Így a ritkábban használt funkciókhoz – például fegyverváltáshoz – ideálisak. A billentyűknél még meg kell említenem, hogy lenyomásra kicsit kisebb ellenállást tanúsítanak, melynek köszönhetően határozottan kellemesebbek, mint elődjén. (Személy szerint még így is egy kicsit keményebbnek találom, mint a számomra optimális.)

Az utolsó szemmel látható változás a hüvelykujj környékén található: a D-pad, azaz a nyolcirányú kapcsoló kapott egy kis kiegészítőt, egy kivehető mini-joystick fejet. Ha a domború felületű mini-joy-nál kényelmesebbnek találjuk a bemélyedő D-pad-et, akkor az előbbit csak ki kell húznunk, és kész, a megszokott korongot nyomkodhatjuk ujjunkkal. A D-pad felett található gomb nyomása szintén valamivel puhább lett. Az n52te kellemes tapintású tenyértámasza levehető, és egy kicsivel hátrébb visszahelyezhető, hogy a nagyobb tenyerűeknek is kényelmesebb legyen.

Az új SpeedPad dobozának sarkán találhatunk egy Razer logót. A dobozba került szoftver ugyanis a sok játékos által kedvelt gyártótól származik. A profilszerkesztő a szokásos funkciókat biztosítja: külön beállíthatjuk a gombokat, makrókat gyárthatunk, és mindezt külön profilokba menthetjük el. (Megjegyzés: mentés után az "Apply changes" gombra is kell kattintani a beállítások érvényesítéséhez!) Minden játékhoz külön készíthetünk profilt, akár több játékosra is. A készülékben lévő memóriának köszönhetően pedig a beállításokat a vezérlőbe is elmenthetjük, hogy aztán másik gépre csatlakoztatva külön meghajtóprogram telepítése nélkül használhassuk. Egy profilon belül amúgy négy különböző kiosztást definiálhatunk, melyek között gombnyomással válthatunk.

Mivel FPS-ek közül jelenleg a Rainbow Six Vegas 2-t nyúzom napi rendszerességgel, így az új SpeedPadet is ebben teszteltem. Elsőre kicsit szokatlan volt, hogy a normál billentyűzethez képest máshogy vannak elrendezve a gombok (tehát nincs meg a sorok közötti elcsúsztatás), de pár perc után már fel sem tűnt, hogy új kontroller van a kezem alatt. A nyíllal is megjelölt fő irányító gombok nagyon kényelmesek, a Use/Ordert a hüvelykujjnál lévő kerek gombra tettem, az alsó, megdöntött sor billentyűi a fegyvereket váltják, míg a D-pad-dal az éjjellátó-hőérzékelő optikákat kezelem. Aki ismeri a Vegas alap irányítását, láthatja, hogy nem feltétlenül találja meg az ember reflexszerűen a megfelelő funkciókat, de mint mondtam, percek kérdése megszokni.

Összességében véve meg vagyok elégedve az n52te-vel. Minden tekintetben jobb lett elődjénél, és legtöbb funkcióját tekintve konkurenseinél is jobbnak találtam. A Saitek Pro Gamer Command Unithoz hasonlítva sokkal kényelmesebb kéztámasszal és jobb elrendezésű gombokkal nyer az n52te, egyedül az analóg mini-joyt hiányolhatjuk belőle. 14990 forintos áron, élettartam garanciával került a boltokba.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Belkin n52te SpeedPad
  • Belkin n52te SpeedPad
  • Belkin n52te SpeedPad

HOZZÁSZÓLÁSOK

somesz83
somesz83 [3324]
Ez mondjuk érdekes, főleg hogy nekem a sima változat van, nem a drágábbik és meg vagyok vele elégedve, csak okosan kell leosztani a billentyűzetet.

Negatívumok a szimpla n52 - ről: Az egérgörgő tényleg értelmetlen, a hüvelykujjhoz becélzott felső gomb pedig nekem nem esik kézre. Bár tudni kell, elég kicsi kezem van.:-D
nanx
nanx [1]
Gondoltam leírom mi a véleményem erről az eszközről, mi a tapasztalatom.
A fejlesztés nagyon maradi. A fő billentyűk a régi billentyüzeteket idézik amikor hatalmas kockák ágaskodtak ki a padból. Ráadásul aki emlékszik még ezekre a förmedvényekre tudja, hogy akadnak és nem könnyen nyomható le. Büszkén jelentették be, hogy megdöntötték az első sort, ezzel kényelmesebbé téve a kezelést,. Mindössze azt felejtették el, hogy így a lenyomási irányt is megkelett volna dönteni az előbb említett akadás miatt. Találhatunk rajta egy görgöt mint az egéren ami egyáltalán nincs kézra, mutatóujjal lehet kezelni, de utána találj vissza hol volt a kezed.(nem egyszerű). Találhatunk a hüvelykujjunknál még egy apró gombot amit ugyancsak nehéz benyomni mert szorul ha nem középen nyomsz rá. Ugyancsak a régi konzolokat idézű kerek irányitó gombocska is elég egyszerű, amit nem fejtesz ki rá nagyobb erét elveszti a jelet. Alul mint a space billentyűt helyettesítő gomb szintén akad.
Ha még ezek után a futurisztikus forma, vagy a kék világítás megbabonáz valakit, jelezném, hogy játék közben elengeded a pl. jobbra séta gombot, sokszor felülbírálja "kérésed" és megy tovább.
Erre az eszközre már a laptopokon jó ismert billentyüzeteket kellett volna alkalmazni, de ez még a jövő zenéje ennél a cégnél. Nemtudom a belkin hol tart technikailag.
A holmi a 10-es skálán kap egy 2-est a forma miatt.
Hofi
Hofi [1575]
A Billetyűzetet nem pótolja egyik sem. Azon megfelelő mennyiségű gomb van.
Főlösleges pénzkidobás az egész ilyen. :-)
somesz83
somesz83 [3324]
"Ezzel váltam igazi Witcher-ré, nem a Tó Úrnőjétől kapott ezüstkarddal"

marhanagy szöveg!:-D Nem értem a marketingesek hogy nem kattannak rá!:-D;-)
Dark Archon
Dark Archon [11468]
Sok? Fő a kényelem :) Meg aztán az "csak" 10 rongy, igaz, hogy nem lehet shiftelgetni, de kinek hiányzik az. A programja se érdekelt az előre beállított gombokkal, a játékokban lövöm be mindig. Ezzel váltam igazi Witcher-ré, nem a Tó Úrnőjétől kapott ezüstkarddal :-D
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (10 db)