25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

TP-Link Talon AD7200 router

Az akár 4600 Mbit/s sebességre képes 802.11ad szabványt is támogatja ez a modell.

Írta: Dino

TP-Link Talon AD7200 router

Óriási fejlődésen mentek keresztül a vezetéknélküli technológiák, a Bluetooth mára talán már egy fokkal kevésbé jelentős, mint megjelenésekor, a wifi viszont szinte mindenhol jelen van. Ennek megfelelően a fejlesztése is folyamatos, újabb és újabb megoldások segítségével hol a sebességét, hol a hatótávolságát növelik a gyártók. Az egyik legújabb wifi-szabvány a 802.11ad, amely bár kis hatótávolságú, de sebesség terén nincs konkurense. És bár elterjedtsége egyelőre minimális, a jövőre készülve pár cég már megjelent saját routerével. Az egyik ilyen a TP-Link, akiktől a Talon AD7200-as modell töltött nálunk nemrég egy kis időt.

TP-Link Talon AD7200 router

Nyolc antennáját kihajtva leginkább egy hanyattfekvő pókra hasonlító eszköz kerül asztalunkra vagy polcunkra, egy 23*23 cm alapterületű doboz formájában (amelyben amúgy egy kilencedik, belső antenna is helyet kapott). A TP-Link Talon AD7200 három frekvencián üzemel, külön hálózatot biztosítva 2,4, 5 és 60 GHz-en, amelyek mindegyikének más SSID-t kell adnunk. A maximálisan elérhető sebesség 800, 1733, illetve 4600 Mbit/s az egyes csatornákon (ezek összegét jelzi a termék nevében a 7200). Emellett külön vendéghálózatot is beállíthatunk, csak hogy tovább növeljük az SSID-k számát: ezen internetelérés van, de az otthoni/irodai hálózatunkon lévő eszközök elérését korlátozhatjuk.

Ahogy a bevezetőben írtam, a 802.11ad egy viszonylag új szabvány, nem sok eszköz támogatja még, igazából ezt nem is volt szerencsénk kipróbálni, de a neten elérhető infók alapján valóban gyors, de különösen érzékeny a távolságra: a router közvetlen közelében érhető csak el a maximális sebesség, a maximális hatótávolság kb. 10 méter, és bármi árnyékolás igen kártékony a hatékonyságra, a falakat pedig különösen nem szereti. Így aztán leginkább egy irodán belül, a router mellé helyezett eszközökön van gyakorlati haszna ennek a szabványnak.

TP-Link Talon AD7200 router

Az AD7200-on a gigabites Ethernet-csatlakozókon kívül (1 WAN és 4 LAN) találunk még két USB 3.0 portot is, ezekhez adattárolót vagy nyomtatót kapcsolhatunk. Pendrive-ot vagy külső merevlemezt/SSD-t csatlakoztatva file- és médiaszerverünk lesz, amelyhez még torrentkliens is jár. A megfelelő teljesítmény érdekében egy kétmagos, 1,4 GHz-es proci hajtja a routert.

A TP-Link más eszközeihez hasonlóan ehhez is használható az Android és iOS okoskütyükre letölthető Tether alkalmazás. Ezzel a csatlakozott eszközöket menedzselhetjük (letilthatjuk), ki/bekapcsolhatjuk a routeren lévő LED-eket és beállíthatunk hozzájuk olyan időzítést, hogy mikor legyenek kikapcsolva – például éjjelre, de lekérdezhetjük és megadhatjuk innen a wifi-jelszavakat is.

TP-Link Talon AD7200 router

A TP-Link Talon AD7200 nem egy olcsó mulatság: 100 ezer forintba kerül, ráadásul csak kevesek tudják igazából kihasználni. Hacsak nem akarjuk magunkat maximálisan bebiztosítani a jövőre, úgy vélem, ez a termék még igencsak korai beruházás lehet.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!